Esittely

Vuonna 1989 (tarkalleen 1.1.89 - 1.11.89) pidin Mikroliitti Oy:n sponsoroimana arkeologista keskusteluboxia eli BBS:ää nimeltä Burned Bone BBS. Siivotessani 16 vuoden aikana kertynyttä Mikroliitti Oy:n levykearkistoa löytyi sieltä BBBBS:n viimeinen varmuuskopio, josta olen restauroinut 727 viestiä. Kaikkia BBBBS:n keskusteluja ja viestejä ei ole tässä nyt esille panemassani rekonstruktiossa. On mahdollista, että keskusteluja löytyy vielä lisää, kun pääsen siivouksessani etenemään lerppuarkistoni (5"levykkeet) perkaukseen.

Viestit on laitettu esille sellaisena kun ne aikanaan ovat olleet kaikkien luettavissa BBBBS:boksissa. Tuohon aikaan ei internetistä ollut vielä mitään tietoa. WWW otettiin arkeologipiireissä esille vasta joskus vuonna 1992 tai 1993 Anne Vikkulan toimesta. 1980-luvulla ja vielä pitkään 1990-luvullakin oli muotia BBS-systeemit. Jokaisella BBS:llä oli oma puhelinnumeronsa, johon käyttäjä soitti. Laajimmilla systeemeillä saattoi olla useita soittosarjoja, jolloin bbs:ssä voi olla saman aikaisesti useita käyttäjiä. BBBBS:ssä oli vain yksi puhelinlinja, joten saman aikaisia käyttäjiä saattoi olla vain yksi. Yhteydet olivat nykymittapuun mukaan surkean hitaita. Kalleimmat huippumodeemit ylsivät 9600 b/s nopeuksiin ja "tavallisen" käyttäjän ulottuvilla olevat uusimmat laitteet 2400 b/s vauhtiin. BBBBS:ssä käytettiin "turvallista ja edullista" (n. 700-1000 mk) 1200 b/s modeemia. BBBBS:ään pääsi sisälle vain rekisteröityneet käyttäjät, kaikki halukkaat, muutkin kuin arkeologit (joita oli muutamia) saivat käyttöoikeuden. Joillain keskustelualueilla saattoi käyttää nimimerkkiä. Valitettavasti muistelen mehevimpien "nimimerkillisten" keskustelujen puuttuvan nyt esille laitetuista viesteistä. Ehkä ne vielä löytyvät.

On mielenkiintoista nyt lukea, mitkä asiat arkeologeja keskusteluttivat vuonna 1989. Tietokoneet olivat jatkuvan taistelun, säätamisen, sähläyksen ja virittelyn aiheita ennen Windowsin tuloa (tuolloin käytettiin win386:tta tai win 2:ta, useimmat ms-dossia). Vasta Windows 3:n myötä (n. 1990) päästiin eroon jatkuvasta oheislaitteiden ja ohjelmien, erityisesti skandimerkkien ja kirjoittimien virittelystä. (Modeemeiden kanssa tosin taisteltiin vielä pitkälle 90-luvulle..). Erityisesti kiinnittyy huomio tuon aikaiseen hintatasoon. Eräässä viestissä kehutaan halvaksi kirjoitinta "joka maksaa vain 6000 mk". Kyllä oli kallista hommaa tietokoneilu aikanaan! Sinnekö ne rahat hupenivat? Nykyiset tietokonelaitemurheet ovat toiset. Viruksiin suhtauduttiin naivin huolettomasti: "onko niitä edes?". Tosin sitten jo seuraavana vuonna muistan erityisesti Formin ja Yankee Doodlen levinneen kuin Elanto ainakin YO:ssa. Nyt perkaamissani vanhoissa disketeissä oli monissa Form-virus hibernoimassa...

Arkeologiset keskustelut olivat paljolti perustaltaan samoja kuin nykyäänkin - ehkä - jos nykyään olisi jotain julkista keskustelua (miksi ei ole, vaikka mahdollisuudet olisivat aivan toista luokkaa kuin 14 vuotta sitten?) Keskustelu oli välillä varsin railakasta ja virkeätä! Täytyy muistaa, että jutut olivat kuitenkin vain suppeahkon ja tunnetun piirin luettavissa.

31.12.2003
Timo Jussila


BBBBS-esittely toiminnan alkaessa 1988

BBBBS-opas ja esite kevät 1989


Ote bbbbs:n lokitiedostosta 12.-19.01.89

Ote bbbbs:n lokitiedostosta 15.9.-14.10.89